Sfaturi pentru prelungirea vietii anvelopelor de iarna

Share Button

Sfaturi pentru prelungirea vietii anvelopelor de iarnaCelebrele cauciucuri de iarna sunt, in mare parte, o investitie destul de scumpa, iar dupa ce un conducator auto a achizitionat un astfel de set, acesta trebuie sa aiba mare grija de el, pentru a-l putea folosi din nou cand considera ca o sa mai aiba din nou nevoie de acesta.

Si tocmai de ocazii nu se duce lipsa, caci odata cu sosirea anotimpului geros, o buna parte din soferii romani isi scot de la naftalina aceleasi anvelope pe care le-au utilizat si acum doi ani.

O buna parte din ei nu stiu insa ca, chiar si cand nu sunt utilizate, aceste accesorii se uzeaza daca o grija minutioasa nu le este acordata.

Pe cat sunt de folositoare cauciucurile de iarna, pe atat sunt de sensibil. Mai jos, site-ul Anvelomag.ro va realiza o lista de sfaturi si mici trucuri, stranse de pe marele internet, care ii vor ajuta pe viitori temerari arctici sa treaca cu bine peste dunele de zapada care isi vor face, probabil, aparitia.

1.    In primul rand nu strica sa comparam fiecare cauciuc in parte. Aceasta examinare are rolul de a scoate in evidenta potentialele nereguli aparute, in parte, in fiecare coltisor al rotilor.

Cele mai expuse la pericol sunt anvelopele din spate, care sunt sub un stres suplimentar deoarece fac legatura intre transmiterea pornirii masinii, si roti, iar predispunerea acestora la uzare creste semnificativ. Un prim semn de tocire poate fi observat in momentul in care varfurile melatice ale segmentilor lucesc mult prea puternic.

O buna metoda de a corecta acest deficient este sa schimbam locurile celor doua seturi de anvelope, cele din fata in spate si viceversa la intervale regulate. Astfel, se vor putea observa schimbari la cresterea distantei pe care o putem parcurge.

2.    Stilul de sofat. Desi suna cam aiurea, miscarile bruste in trafic, sau franarile subite sunt factori care pot afecta anvelopele. Se recomanda ca in momentul in care un sofer a urcat la bordul masinii pe timpul iernii, sa aiba un start mai lent, si sa nu plece ca din pusca din locul de parcare.

Si cand se apropie de o coloana stationara,  mai degraba incetineste treptat decat sa opreasca brusc. Toate afecteaza partea exterioara a cauciucurilor, mai précis toceste marginile santurilor prin care ar trebui sa circule apa suplimentara, si de asemenea rata de franare scade extrem de mult, expuzand vehicolul la pericolul patinajului involuntar.

3.    Acesta este unul destul de simplu, dar usor de ignorat. Presiunea din interiorul camerei. Daca, sa spunem, de Craciun suntem chemati in vizita la o ruda indepartata, si trebuie sa parcurgem zeci de kilometri pana acolo. Ar fi mult mai benefic pentru anvelope ca acestea sa fie umplute la maxim cu aer, pentru a sustine surplusu de greutate din masina.

4.    Uneori este foarte simplu sa nu tinem cont de toate sigurantele mentionate, dar cel mai bun sfat pe care orice persoana il poate oferi este urmatorul. O revizie tehnica inainte de a pleca la drum. Este scumpa, uneori irelevanta, dar poate scuti soferii de grijile care s-ar putea ivi pe viitor.


Alte stiri actuale :

1. Comparativ: anvelopele de iarnă vs. tracţiunea integrală
2. Confuzie generală: când trebuie montate cauciucurile de iarnă?
3. TOP10: cele mai bune anvelope de iarna cu latimea de 185
4. UltraGrip 8a ajuns la 7.000.000
5. Anvelopa de iarnă ContiWinterContact TS 850 a ocupat primul loc în testele efectuate de către ADAC, ÖAMTC şi TCS

Be Sociable, Share!