Democratia , de la coada la tacamuri de curcan, la coada la KFC

Share Button

Democratia , de la coada la tacamuri de curcan, la coada la KFCDemocratie. Ce cuvant sublim imi gadila urechile pe vremea lui Nea Nicu  , facandu-ma sa visez cu ochii deschisi  , excitandu-mi  simturile tineretii  dornice  de o viata mai buna.

Amalgam de intrebari si raspunsuri , curiozitate , mister , curaj , toate acestea  se armonizau  perfect in acest  magic cuvant: democratie.

Speranta libertatii de a alege conducatorii doriti fara teama represiunilor . Libertatea de a-ti alege tot ceea ce iti trebuie , fara sa fii nevoit sa-ti pierzi din pretiosul timp al tineretii , stand la cozi interminabile. Libertatea de a spune ceea ce gandesti , fara nici o frica si libertatea de a te deplasa orunde si oricand doresti.

Toate erau libertati pe care numai democratia era capabila sa ti le ofere dar  sistemul de atunci nu-ti permitea  absolut nimic din toate astea. Dupa multe intrebari si raspunsuri spuse in soapta , pe la colturi , ajunsesem sa cred ca nimic si nimeni nu va schimba acea stare de fapt.

Dar n-a fost asa , simulacrul de Revolutie din decembrie 89 ne-a lasat sa gustam  din toate oportunitatile democratiei.  Visul occidental se indeplinea vazand cu ochii si crestea odata cu noi. Chiar si acum , dupa aproape un sfert de secol  , pentru unii , inca se mai dezvolta.

Uneori ma gandesc ca viata in sine nu e prea democratica , sa zic asa. Spre exemplu nu am putut sa-mi aleg numele sau data nasterii. Nici macar sexul sau religia . Deci apropo de problemele esentiale ale vietii , n-am fost lasat sa aleg nimic.

Poate doar persoana cu care am dorit sa convietuiesc am ales-o. Dar acum asa ceva nu prea se mai poarta. E demodat sa stai zeci de ani alaturi numai de o persoana. Exact ca si in cazul job-urilor. Daca intr-un CV ai doar doua, trei locuri de munca intr-o perioada mare de timp , se zice ca esti incapabil , ca te-ai plafonat.

Si era sa uit , am privilegiul de a alege locul din lumea larga unde doresc sa-mi petrec concediul.Despre injuraturi la adresa conducatorilor alesi de noi , zice-se , nu mai are farmec.Toata lumea ii injura asa ca adevenit banala treaba.

Ca sa nu mai vorbim de posibilitatile alegerii bunurilor de larg consum. Ce parere aveti despre explozia de mall-uri , super , hypermarketuri si mai nou shopping city-uri care au invadat periferiile marilor orase , de ceva vreme.

Somajul si inflatia cresc proportional cu profitul acestor colosi ai vanzarilor. Lumea se vaita de bani dar pe jalnicul carosabil , frumos conturat de borduri cu un minim termen de garantie , observam jepane  si mertane mai multe ca-n State.

Nu suntem multumiti de salarii dar fumam numai specialitati iar cafeaua n-o putem bea acasa la ibric , ci la mall unde e de zece ori mai scumpa dar aici te vede lumea , frate. Asta da democratie   monser , cum ar zice Nea Iancu.Cum de se potrivesc atat de bine  moravurile societatii din timpurile lui , cu cele contemporane este un mister care trebuie lamurit.

Apropo , deunazi , surfand prin democraticul Internet , am descoperit edeir.ro , un site de intrebari si raspunsuri pentru isteti. Ma voi inregistra si eu , ca vorba aia , mai am ceva intrebari despre democratia asta. S-auzim numai de bine !

Alte stiri actuale :

1. KFC a depăşit McDonald’s la … profit
2. Cum vrea KFC sa faca economii de 90% la apa consumata de clienti
3. Puiul chinezesc dăunează grav patronilor de la KFC
4. Meniuri gratis în cel mai nou restaurant KFC
5. Mark Hilton, CEO-ul KFC & Pizza Hut România: Românii sunt motivaţi să se alăture cauzelor sociale

Be Sociable, Share!