Cum asiguram confortul vacutelor?

Share Button

Cum asiguram confortul vacutelor?Ultimii ani au adus cu ei o serie de modificari in ceea ce priveste reglementarile europene impuse chiar si in tara noastra. Sacrificarea delicata a porcinelor in preajma Craciunului si “razboiul micilor” sunt doua dintre subiectele pe care ni le amintim cel mai bine.

Pe langa acestea insa, din ce in ce mai mult, Europa se axeaza si pe ceea ce inseamna confortul animalelor ce deservesc satisfacerii anumitor scopuri umane iar acest lucru nu este nicidecum intamplator.

De aceea poate si tehnologia in aceasta directie s-a modificat simtitor si astfel am ajuns sa folosim aparate de muls vaci, mulgatoare sau hrana de un oarecare tip, doar pentru a intretine anumite standarde astfel incat animalutele sa fie cat mai bine ingrijite. In ceea ce priveste confortul vacutelor, aici sunt o serie de specificatii ce trebuie respectate, atat in ceea ce priveste sanatatea si starea de bine a acestora, cat si in ceea ce semnifica nivelul de profit al fermei si al afacerii in sine.

Cum asiguram confortul vacutelor? Ingrijirea corespunzatoare a vacii de lapte presupune o grija sporita la anumite aspecte, iar unul dintre aceste aspecte este felul in care este executat mulsul acestora. Trebuie sa intelegem foarte bine faptul ca o vacuta aflata in perioada de lactatie este destul de sensibila, atat la nivel fizic cat si psihic.

De aceea este foarte importanta apropierea operatorului de animal in aceasta perioada. Orice ustensila trebuie utilizata cu foarte mare atentie astfel incat animalul sa nu perceapa vreun gest ca fiind unul daunator sau prejudiciator. Din acest punct de vedere, noile generatii de aparate de muls vaci sunt foarte utile, indeosebi daca sunt utilizate conform specificatiilor producatorilor.

O vacuta trebuie sa aiba in permanenta furajele necesare, pentru a putea produce un lapte de calitate. Alimentatia reprezinta un factor foarte important deoarece aportul de substante chimice de orice natura in componenta hranei se transmit ulterior in laptele secretat. Furajele trebuie sa fie astfel de calitate, sa nu fie tratate chimic si sa fie de preferinta proaspete pentru a nu prejudicia calitatea laptelui.

Ca si in cazul oamenilor, apa este esentiala si pentru animale. In mod clar nici acestea nu pot supravietui fara apa, iar aceasta trebuie sa fie proaspata, potabila si de calitate. Odihna si spatiul alocat acestui luru sunt foarte importante. Si animalele au nevoie de odihna, iar acest aspect poate fi realizat prin ajustarea staulelor de asa maniera incat animalele sa nu fie nicicum inghesuite si nici  sa fie stingherite de anumite elemente de structura. In mod normal dimensiunile staulelor se stabilesc in functie de dimensiunile animalelor ce vor fi gazduite acolo. Proportiile se stabilesc astfel incat animalele sa aiba acces la toate facilitatile, la linia de dejectii, la spatiul destinat adaparii si la cel destinat hranirii cu furaje.

Pentru a asigura confortul vacutelor din ferma noastra este deosebit de important, vital chiar am putea spune, ca spatiul destinat acestora sa fie deosebit de curat. Ganditi-va doar la faptul ca, in momentul in care din cauza unei curatenii defectuoase ar putea aparea bacterii si microorganisme, aceste pot fi usor transmisibile catre animal care, la randul sau, le poate transmite prin lapte sau carne mai departe omului.

Vaca este un animal pretentios, insa in mod cert daca ajungem sa ne insusim toate aceste criterii discutate anterior, nu va exista niciun fel de problema la nivel de intretinere a fermei noastre si de confort pentru vacutele noastre.

Cum putem afla daca o vacuta se simte sau nu confortabil in staului sau? Ei bine, din comportamentul acesteia ne putem da seama daca vacuta se simte sau nu confortabil, iar la acest lucru trebuie sa fim foarte atenti deoarece si vacutele fac parte din categoria necuvantatoarelor care nu-si pot exprima in mod verbal necesitatile.

O vacuta sanatoasa insa, care este si multumita deasemenea, este cea vioaie, cea care se hraneste si se adapa fara probleme. Orice zgarietura, eczema, rana sau comportament apatic pot fi semnele unor probleme sau lipsuri pe care din pacate animalul nu le poate semnala decat in acest mod.

Masurile luate pentru a asigura confortul vacutelor nu par a fi sub nicio forma doar ifose de aliniere la standardele europene. Se marseaza in schimb pe ideea ca o vacuta lipsita de stres sau griji, bine hranita si odihnita si mai ales gazduita intr-un spatiu curat si sanatos poate produce laptele de cea mai buna calitate pentru noi.

E ca si cum am spune ca, facandu-le vacutelor noastre un bine, ne facem noua insine unul. Daca in celelalte privinte (furaje, apa, dimensiunile alocate staulelor) ne putem descurca destul de bine si singuri, in cazul aparatelor de muls vaci ne poate ajuta destul de mult site-ul www.mulgatoare-vaci.blogspot.com . Aici putem gasi toata gama de echipamente destinate colectarii in siguranta a laptelui, dar si alte accesorii necesare celor care se ocupa cu placere de propriile ferme de animale.


Alte stiri actuale :

1. Lapte conform cu criteriile de calitate UE
2. Ce solutii au laptarii din piete: fie dispar, fie cresc preturile cu 20%
3. SCUMPIRI 2014. Laptele şi brânzeturile din pieţe se vor scumpi cu 20% din februarie
4. Crescătorii de vaci spun că vor fi nevoiţi să scumpească laptele din pieţe. Motivul: o nouă normă europeană
5. Adio laptelui din piete: ce aduce 2014 pentru fermierii care NU produc la standarde europene

Be Sociable, Share!